De laatste twee maanden van het jaar staan niet alleen voor voorbereidingen voor Sinterklaas en kerst, maar ook voor… jawel, de jaarlijkse aanpassing van alimentatiebedragen. Per 1 januari 2025 wordt de wettelijke indexering van alimentatie toegepast en voor komend jaar bedraagt de verhoging 6,5%. Maar wat betekent dit precies voor jou? En hoe zorg je ervoor dat alles goed verloopt? Lees verder voor meer uitleg en wat tips om dit soepel te regelen.
Wat is die wettelijke indexering eigenlijk?
Om het simpel te houden: ieder jaar worden de alimentatiebedragen aangepast aan de inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud. Dit noemen we de wettelijke indexering. Hiermee wordt er voor gezorgd dat het alimentatiebedrag in de pas blijft lopen met de huidige prijzen. Want laten we eerlijk zijn, boodschappen worden duurder, de energierekening stijgt en ook het leven van je kinderen blijft gewoon doorlopen. De indexering zorgt er voor dat de alimentatie niet achterblijft.
Wat moet je doen als je alimentatie betaalt?
Als je alimentatie betaalt, betekent dit dat je zelf actie moet ondernemen. Het verhoogde bedrag gaat namelijk niet automatisch van je rekening af; jij moet ervoor zorgen dat het nieuwe bedrag correct wordt overgemaakt. Vanaf de eerste betaling in januari moet je het bedrag met 6,5% verhogen. Klinkt simpel, maar vergeet het niet! De kans bestaat dat je ex-partner er niet blij van wordt als het nieuwe jaar begint en het bedrag op de oude stand blijft staan. Bovendien kan dit juridische gevolgen hebben.
Tip: Zet een herinnering in je agenda of je telefoon zodat je op tijd het bedrag aanpast. Zo voorkom je gedoe en blijft alles volgens afspraak verlopen.
Ontvang je alimentatie? Let dan hierop!
Als je alimentatie ontvangt, is het belangrijk om goed te checken of het nieuwe bedrag vanaf januari klopt. Misschien gaat het vanzelf goed, maar het kan ook zijn dat je zelf even moet laten weten dat het nieuwe bedrag geldt. Soms vergeet de ander dit gewoon (of wil die er liever niet aan denken), en dan kan een vriendelijk seintje helpen.
Verandert jouw financiële situatie? Dit kun je doen
Is er in jouw situatie iets veranderd, bijvoorbeeld omdat je inkomen is gedaald of juist gestegen? Dan kan het zijn dat het huidige alimentatiebedrag niet meer helemaal passend is. De indexering is gebaseerd op de oude situatie, maar als jouw situatie is veranderd, is het misschien tijd om samen met je ex-partner te kijken naar een herziening van het bedrag. Misschien is het spannend om dit onderwerp aan te snijden, maar samen overleggen kan veel gedoe voorkomen. En als het niet lukt om er samen uit te komen, weet dat een mediator kan helpen om samen tot een oplossing te komen die voor jullie beiden werkt en ook een nieuwe berekening kan maken.
Tip: Probeer eerst samen om tafel te gaan. Soms kan een open gesprek over de nieuwe situatie al veel oplossen, zonder dat jullie een mediator hoeven in te schakelen.
Waar kun je de nieuwe bedragen vinden?
Benieuwd wat de nieuwe bedragen precies worden? Je kunt dit eenvoudig uitrekenen met behulp van de tool op de website van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Daar kun je invoeren wat je nu betaalt of ontvangt en wat de nieuwe indexering is. Zo zie je in een oogopslag het nieuwe bedrag dat vanaf januari 2025 geldt. Dit is de link: LBIO Indexering Alimentatie.
Hulp nodig bij de aanpassing?
Het regelen van alimentatieverhogingen is niet het meest leuke onderwerp en staat waarschijnlijk niet bovenaan je prioriteitenlijstje. Maar het is wel belangrijk om het goed te doen. Heb je vragen of twijfel je over hoe je dit precies moet aanpakken? Of wil je samen met mij kijken of het huidige bedrag nog passend is voor jouw situatie? Neem gerust contact op. Ik help je graag om alles duidelijk op een rijtje te zetten en een plan te maken dat werkt voor jullie beiden én vooral voor de kinderen.
Tot slot
De indexering van 6,5% is er om er voor te zorgen dat de alimentatie blijft aansluiten bij de kosten van het dagelijks leven. Het kan een uitdaging lijken om deze aanpassing door te voeren, maar met een goede voorbereiding wordt het een stuk makkelijker. Door het nieuwe bedrag tijdig te verwerken en, indien nodig, samen met je ex-partner te overleggen, voorkom je verrassingen en zorgen.
Dus zet die herinnering in je agenda, praat met je ex-partner als dat nodig is en weet dat ik er voor je ben als je hulp nodig hebt. Zo zorg je er samen voor dat de overgang naar de nieuwe bedragen in 2025 soepel en zonder gedoe verloopt.
Comments are closed