fbpx

Na lang wikken en wegen is de beslissing genomen. Jullie gaan uit elkaar.

Er breekt een nieuwe en emotionele fase aan. Een fase waarin veel zaken geregeld moeten worden. Uiteraard is daar de de emotionele kant, maar ook juridisch en financieel zal een en ander geregeld moeten worden. Hoe gaan jullie dat doen? Een (echt)scheiding kan op verschillende manieren geregeld worden. Als jullie er samen uit willen komen, dan is mediation een goede keuze.

Scheidingsmelding
Hoe vertel je aan je partner dat je van hem of haar wilt scheiden? ⁠
⁠Als je er voor jezelf uit bent dat je niet meer samen verder wilt, komt direct de vraag: hoe vertel ik het mijn partner?⁠
De zogenaamde scheidingsmelding is een belangrijk moment. Misschien ziet je partner het al aankomen, omdat jullie al vaak hebben gesproken over veranderingen in de relatie. Misschien komt de mededeling als een donderslag bij heldere hemel omdat jullie juist nooit spraken over jullie toekomst samen. Emotioneel zal het zeker zijn. ⁠De scheidingsmelding is belangrijk omdat je partner moet weten dat je er serieus over hebt nagedacht en achter je besluit staat. Pas dan kan je partner gaan verwerken en accepteren dat jullie niet langer bij elkaar horen.

Jullie zullen samen de komende tijd over veel zaken een besluit moeten nemen. Wees dan ook duidelijk over de scheiding en behandel je altijd partner met respect. ⁠

Tips

  • Bereid het gesprek goed voor. De ervaring leert dat een scheiding soepeler verloopt als de scheidingsmelding tactvol en met begrip wordt gebracht.
  • Doe het persoonlijk en zorg dat er genoeg tijd is om het gesprek te voeren. Voer het gesprek zonder andere personen en zonder de kinderen. Jullie vertellen op een later moment samen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden. Hierover lees je meer op deze pagina.
  • Geef je partner de ruimte. Een emotionele reactie is logisch. De persoon die de scheiding aankondigt, is al een stapje verder in het proces. Ga in deze fase niet in op verwijten en ga een discussie uit de weg. Maak nog geen afspraken, maar geef wat tijd aan je partner om de boodschap te verwerken.
  • Wees duidelijk en draai niet om de hete brij heen.
  • Hou het positief. Gebruik positieve woorden en blijf weg van verwijten. Het helpt om de boodschap vanuit je eigen gevoel te brengen (ik voel, ik ben van mening, …).
  • Vertel het pas aan familie, vrienden en anderen nadat jullie samen de kinderen hebben verteld dat jullie gaan scheiden. Wacht echter niet te lang zodra jullie het de kinderen hebben verteld. De kinderen hoeven dan niet met een geheim rond te lopen of het gevoel te hebben dat zij het moeten vertellen.

Aanvragen informatiegesprek

Als jullie besluiten een mediationtraject te starten, is het belangrijk dat jullie vertrouwen hebben in de persoon die jullie begeleidt. Het informatiegesprek is daarom altijd kosteloos en vrijblijvend. Tijdens dit gesprek van ongeveer 30 minuten is er de mogelijkheid te vertellen over jullie situatie en wensen, het stellen van vragen en ik leg kort uit wat jullie van mij mogen verwachten.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Wil je liever ergens anders afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Wil je een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek? Of meer informatie over wat mediation in jouw situatie kan betekenen? Bel, mail of vul het onderstaande contactformulier in. Ik antwoord tijdens kantoordagen binnen 24 uur.