fbpx

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is het verplicht een ouderschapsplan te maken. In het ouderschapsplan staan afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Door alles goed en duidelijk vast te leggen, is het helder wat de afspraken zijn en leggen jullie een goede basis voor de toekomst.

Wanneer verplicht?
Ouders die zijn gehuwd of een geregistreerd partnerschap hebben of ouders die samenwonen en samen het ouderlijk gezag hebben over de kinderen, zijn verplicht afspraken te maken over de zorg van de kinderen na de scheiding.

Het is voor de kinderen belangrijk dat hun opvoeding zo zorgeloos als mogelijk doorloopt. Daarom adviseer ik alle ouders die uit elkaar gaan een ouderschapsplan op te stellen. Ook als dat niet verplicht is.

Wat staat er in het ouderschapsplan?
In het ouderschapsplan moeten in ieder geval de volgende afspraken zijn opgenomen:

  • hoe de kinderen betrokken zijn bij het opstellen van het ouderschapsplan;
  • hoe de zorg en opvoeding wordt verdeeld en de omgang wordt geregeld;
  • hoe en hoe vaak de ouders elkaar informeren over de kinderen;
  • hoe de ouders beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding.

Uiteraard kunnen er nog andere afspraken worden vastgelegd. Bijvoorbeeld over bepaalde regels (bedtijden, huiswerk, feestjes) of hoe het contact verloopt met de beide families. Hoe meer afspraken worden vastgelegd hoe duidelijker het voor iedereen is.

Rol van de mediator
De scheiding en de daarmee gepaard gaande nieuwe rol als ouder brengt emoties met zich mee. De ervaring leert dat daardoor niet altijd wordt gedacht aan wat voor de kinderen het meest belangrijk is. Mijn rol als mediator is onder meer ook de kindbelangen in het oog te houden en voor jullie zichtbaar te maken, zodat de focus toekomstgericht blijft.

Er is geen standaard ouderschapsplan. Elke situatie is uniek. Een ouderschapsplan moet passen bij jullie behoeften en wensen en uiteraard bij de kinderen. Door het stellen van vragen, stimuleer ik jullie na te denken over de veranderingen en stil te staan bij de nieuwe situatie.

Aanvragen informatiegesprek

Als jullie besluiten een mediationtraject te starten, is het belangrijk dat jullie vertrouwen hebben in de persoon die jullie begeleidt. Het informatiegesprek is daarom altijd kosteloos en vrijblijvend. Tijdens dit gesprek van ongeveer 30 minuten is er de mogelijkheid te vertellen over jullie situatie en wensen, het stellen van vragen en ik leg kort uit wat jullie van mij mogen verwachten.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Wil je liever ergens anders afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Wil je een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek? Of meer informatie over wat mediation in jouw situatie kan betekenen? Bel, mail of vul het onderstaande contactformulier in. Ik antwoord tijdens kantoordagen binnen 24 uur.