fbpx

Het ouderschapsplan is een stevige basis na scheiding

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is het verplicht een ouderschapsplan te maken. In het ouderschapsplan staan afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Door alles goed en duidelijk vast te leggen, is het helder wat de afspraken zijn en leggen jullie een goede basis voor de toekomst.

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Ouders die zijn gehuwd of een geregistreerd partnerschap hebben of ouders die samenwonen en samen het ouderlijk gezag hebben over de kinderen, zijn verplicht afspraken te maken over de zorg van de kinderen na de scheiding. Het is voor de kinderen belangrijk dat hun opvoeding zo zorgeloos als mogelijk doorloopt. Daarom adviseer ik alle ouders die uit elkaar gaan een ouderschapsplan op te stellen. Ook als dat niet verplicht is.

Wat moet er in het ouderschapsplan staan?

In het ouderschapsplan moeten in ieder geval de volgende afspraken zijn opgenomen:

  • hoe de kinderen betrokken zijn bij het opstellen van het ouderschapsplan;
  • hoe de zorg en opvoeding wordt verdeeld en de omgang wordt geregeld;
  • hoe en hoe vaak de ouders elkaar informeren over de kinderen;
  • hoe de ouders beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding.

Uiteraard kunnen er nog andere afspraken worden vastgelegd. Bijvoorbeeld over bepaalde regels (bedtijden, huiswerk, feestjes) of hoe het contact verloopt met de beide families. Hoe meer afspraken worden vastgelegd hoe duidelijker het voor iedereen is.

Rol van de mediator

De scheiding kan behoorlijk wat emoties met zich meebrengen en het is begrijpelijk dat het soms lastig is om te bedenken wat het beste is voor de kinderen. Als jullie mediator is een van mijn belangrijkste taken om juist ook de kindbelangen in het oog te houden en deze voor jullie zichtbaar te maken. Op die manier kunnen we samen de focus leggen op de toekomst.

Geen enkel ouderschapsplan is hetzelfde, want elke situatie is uniek. Het is belangrijk dat het ouderschapsplan perfect aansluit op jullie behoeften, wensen en natuurlijk, op wat het beste is voor de kinderen. Door het stellen van vragen, wil ik jullie aanmoedigen om na te denken over alle veranderingen die eraan komen en stil te staan bij de nieuwe situatie.

Samen werken jullie aan een ouderschapsplan dat écht bij jullie past en waar de belangen van de kinderen vooropstaan. Jullie kunnen hierbij rekenen op mijn steun en begeleiding.

Ja, dit wil ik! 


Aanvraag informatiegesprek

Na het lezen van de informatie op deze site, heb je misschien wel vragen of wil je precies weten hoe het er voor jou uit ziet. Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek via de kalender hieronder.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Wil je liever ergens anders of online afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Verzend