fbpx

Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben kinderen dan komt er een moment dat aan de kinderen verteld moet worden dat jullie gaan scheiden. Een lastig gesprek. Want hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?

Wacht met vertellen totdat het besluit om uit elkaar te gaan definitief is. Vertel het niet te lang, maar ook niet te kort van tevoren. Vertel het pas aan familie, vrienden en anderen nadat jullie samen de kinderen hebben verteld dat jullie gaan scheiden. Wacht daarna niet te lang met het informeren van familie, vrienden en en anderen. De kinderen hoeven dan niet het gevoel te hebben dat zij met een geheim rondlopen of dat zij het moeten vertellen. Je wilt in elk geval voorkomen dat de kinderen van iemand anders te horen krijgen dat jullie uit elkaar gaan.

Houd bij de manier waarop jullie het gesprek voeren altijd rekening met de leeftijd van de kinderen!

Tips

  • Vertel het samen. De kinderen zien het dan als een boodschap van beide ouders. Je laat merken dat jullie samen ouders blijven en samen voor hen blijven zorgen. Bespreek van tevoren hoe jullie de boodschap brengen en wie wat zal zeggen. Zorg ervoor dat je elkaar niet tegenspreekt en dat er geen conflicten ontstaan. Het gesprek draait om de kinderen. Er moet ruimte zijn voor hun gevoelens en vragen.
  • Kies een plek waar de kinderen zich veilig voelen. Dit zal meestal thuis zijn, in de keuken of de woonkamer.
  • Neem de tijd voor het gesprek en kies een rustig moment. Vertel het niet vlak voor het slapen gaan, want dan is er geen mogelijkheid om er over te praten als daar behoefte aan is. Vertel het bijvoorbeeld in het weekend, op een zaterdag- of zondagochtend.
  • Wees duidelijk en draai er niet om hen. Als de kinderen iets vragen waar jullie het antwoord (nog) niet op weten, geef dan aan dat jullie het niet weten, maar daar snel op terug zullen komen. En doe dat dan ook!
  • Belast de kinderen nooit met jullie oordeel over de andere ouder of de reden van de scheiding.
  • Veel kinderen voelen zich schuldig over de scheiding van hun ouders. Benadruk daarom altijd dat het niet aan de kinderen ligt dat jullie uit elkaar gaan.
  • Het is goed om school zo snel mogelijk in te lichten nadat jullie het aan de kinderen hebben verteld. De docent heeft een vertrouwensband met jullie kinderen en kan het opvangen en troosten. Ook kan de leerkracht eventuele gedragsveranderingen dan in het juiste perspectief plaatsen en in de gaten houden.

Villa Pinedo
Villa Pinedo is een website van en voor jongeren, als hun ouders gaan scheiden. De site biedt veel informatie voor kinderen, maar ook voor de ouders. Villa Pinedo vindt dat er veel te weinig aandacht is voor kinderen in een scheidingssituatie. Bij Villa Pinedo zijn daarom kinderen met gescheiden ouders aan het woord.

In een open brief aan alle gescheiden ouders, staat wat de kinderen wensen van hun ouders in scheiding, ze willen vooral dat ze normaal doen en dat er rust komt.

Bron: www.villapinedo.nl

Artikel RTL Nieuws
Scheiden? Zo zorg je dat de kinderen er niet te veel onder lijden.
Een mooi en lezenswaardig artikel over hoe je kinderen nu zo goed mogelijk door een scheiding kunt loodsen.Belangrijk is als ouders respect voor elkaar te hebben én ook te houden na de scheiding. Kinderen merken meer dan je denkt en kunnen met een loyaliteitsconflict te maken krijgen. Stel ze niet voor onmogelijke keuzes (hoe onbewust ook). Zet je negatieve gevoelens ten opzichte van je ex-partner in het belang van de kinderen opzij.

Bron: RTLNieuws.nl

Aanvraag informatiegesprek

Na het lezen van de informatie op deze site, heb je misschien wel vragen of wil je precies weten hoe het er voor jou uit ziet. Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek via de kalender hieronder.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Wil je liever ergens anders of online afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Verzend