fbpx
alimentatie indexering 2024

Jaarlijkse alimentatie indexering per 1 januari 2024 bekend

Ieder jaar rond november wordt de jaarlijkse indexering per 1 januari van het komende jaar bekend gemaakt. Onlangs is de alimentatie indexering 2024 bekend gemaakt. Ben je gescheiden? Dan is de kans groot dat je kinderalimentatie en/of partneralimentatie ontvangt of betaalt. Ieder jaar moeten alle alimentatiebedragen verhoogd worden met de wettelijke indexering.

Wat betekent de alimentatie indexering voor jou?

Wat betekent het voor jou? Het alimentatiebedrag dat je betaalt of ontvangt gaat omhoog. Dewettelijke indexering alimentatie 2024 vastgesteld op 6,2%. Dus of je nu betaler of ontvanger bent, jouw bedrag wordt aangepast. Het is verplicht om deze verhoging toe te passen vanaf de eerste betaling die na 1 januari plaatsvindt. Betaal je alimentatie? Vergeet dan niet het bedrag aan te passen! Je moet dit zelf regelen, je krijgt geen bericht.

Maar wat als je (financiële) situatie is veranderd? Kun en moet je dan ook nog steeds hetzelfde bedrag betalen of ontvangen? Goede vraag! Het is zeker mogelijk dat er veranderingen zijn opgetreden in jouw leven sinds de laatste berekening van de alimentatie. Misschien ben je van baan veranderd of ben je je baan kwijtgeraakt, het is mogelijk dat er nieuwe kosten zijn ontstaan of er zijn andere zaken die invloed hebben op jouw financiën. Als dit het geval is, is het belangrijk om hierover te praten met jouw ex-partner.

Ga samen met je ex-partner om tafel zitten om de veranderingen in jouw situatie te bespreken. Open en eerlijk praten over je financiële situatie kan helpen om tot een passende oplossing te komen. Misschien kunnen jullie samen overeenkomen om het alimentatiebedrag aan te passen, zodat het beter past bij jullie nieuwe omstandigheden. Het belangrijkste is dat jullie beiden het gevoel hebben dat het eerlijk en rechtvaardig is.

Denk je nu: “Dit klinkt allemaal heel goed, maar hoe pak ik dat aan?” Bekijk dan mijn ‘Update alimentatie: goede gesprekken met je ex’. Als jullie het eens zijn over de wijziging mag je dit samen regelen. Let wel op dat je het ook goed vastlegt om later misverstanden te voorkomen.

Passende oplossingen

Praten over je financiële situatie met je ex-partner kan moeilijk en uitdagend zijn, maar het is belangrijk om opbouwende gesprekken te blijven voeren om tot passende oplossingen te komen. Houd altijd het welzijn van de kinderen in gedachten en blijf samenwerken als ouders.

Kom je er samen toch niet helemaal uit of vind je het lastig dit gesprek met je ex-partner aan te gaan? Zoek dan een professional die je hierbij kan helpen. Als gecertificeerd scheidingsmediator sta ik klaar om jullie hierbij te begeleiden. Samen kunnen we de financiële situatie in kaart brengen, mogelijke oplossingen bespreken en zorgen dat jullie nieuwe afspraken kunnen maken, waar jullie allebei achter staan.

Hulpmiddel alimentatieberekening

Bereken zelf wat je moet gaan betalen


Vragen?

Heb je vragen hebt over alimentatie, de jaarlijkse indexering of als je gewoon wilt weten wat jouw mogelijkheden zijn, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder.


Categories:

Tags:

Comments are closed

Aanvraag informatiegesprek

Na het lezen van de informatie op deze site, heb je misschien wel vragen of wil je precies weten hoe het er voor jou uit ziet. Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek via de kalender hieronder.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Wil je liever ergens anders of online afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Verzend