fbpx
Overbruggen verschillen met mediation

Communicatie is de sleutel

Scheiden is een lastig proces. De weg er naartoe kan al behoorlijk hobbelig en ingewikkeld zijn. De beslissing om te scheiden is geen makkelijke, en wanneer die keuze is gemaakt, begint een emotioneel avontuur. Er staat veel op het spel, met emoties en belangen die hoog kunnen oplopen. Zelfs zonder een gevecht kan het behoorlijk uitputtend zijn. Maar wat als ik je vertel dat het ook anders kan? Een conflictvrije scheiding, zelfs als je dat van te voren niet had verwacht.

Betekent dat breed glimlachend als in een te zoete reclame met confetti en een perfecte zonsondergang? Zeker niet. Maar helpt wel de emotionele last te verlichten, omdat jullie samenwerken en het welzijn van jullie kinderen voorop staat.

In deze blog vijf tips voor een harmonieuze scheiding.

1. Zoek een neutrale mediator

Een scheidingsmediator is een professional die jullie helpt bij het maken van afspraken over zaken zoals de verdeling van inboedel, financiën en ouderschapsregelingen die bij jullie situatie passen, maar uiteraard wel aan de wet voldoen. Een mediator is een neutrale derde partij en heeft geen belang bij een bepaalde uitkomst. Kiezen voor mediation kan stress en kosten verminderen en jullie de controle over het scheidingsproces laten behouden.

2. Stel duidelijke doelen

Aan het begin van de scheiding is het belangrijk om samen met je partner duidelijke doelen te stellen. Wat zijn jullie prioriteiten? Wat willen jullie bereiken? Het hebben van gemeenschappelijke doelen kan helpen om de focus te behouden en discussies te beperken.

3. Communiceer effectief

Effectieve communicatie is de sleutel tot een harmonieuze scheiding. Zorg er voor dat je respectvol en open met elkaar praat. Luister naar elkaars standpunten en probeer begrip voor elkaar te tonen. Vergeet niet dat het voor jullie allebei een moeilijke tijd is. Als je vastloopt, helpt de mediator de communicatie weer op gang te brengen.

4. Werk samen aan oplossingen

Een harmonieuze scheiding betekent samenwerken om oplossingen te vinden. Dit geldt vooral voor alles met met jullie kinderen te maken heeft. Probeer samen een ouderschapsplan op te stellen dat tegemoet komt aan jullie wensen maar tegelijkertijd in het belang van de kinderen is.

5. Houd emoties onder controle

Scheiden is emotioneel en uitputtend, maar het is belangrijk je emoties zoveel mogelijk onder controle te houden. Emoties kunnen conflicten verergeren en het moeilijker maken om overeenstemming te bereiken. Je emoties onder controle houden betekent niet dat je emoties moet negeren of onderdrukken, integendeel. Het betekent dat je ze onder ogen moet zien zodat je er op een constructieve manier mee om kan gaan.

Overweeg eventueel professionele ondersteuning om je te helpen omgaan met de emotionele aspecten van de scheiding.

conflictvrije scheiding

Kies voor een scheiding zonder gevecht

Een harmonieuze en conflictvrije scheiding is mogelijk, zelfs als de omstandigheden moeilijk zijn. Door een scheidingsmediator in te schakelen, duidelijke doelen te stellen, effectief te communiceren, samen oplossingen te vinden en je emoties onder controle te houden, kun je de stress en strijd verminderen en een nieuwe start maken met respect voor elkaar. Kies voor een scheiding zonder gevecht en werk samen aan een soepele overgang van partners naar ouders.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Aanvraag informatiegesprek

Na het lezen van de informatie op deze site, heb je misschien wel vragen of wil je precies weten hoe het er voor jou uit ziet. Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek via de kalender hieronder.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Wil je liever ergens anders of online afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Verzend