fbpx

Toestemming nodig voor reizen met kinderen

Met de vakantieperiode in het vooruitzicht hebben luchthavens vaak te maken met een veelvoorkomend probleem. Gescheiden ouders die zonder toestemming van de andere ouder op vakantie gaan met hun minderjarige kinderen.

Elke ouder die alleen met zijn/haar kind op vakantie gaat, moet een toestemmingsverklaring kunnen tonen. Deze verklaring bewijst dat de andere ouder op de hoogte is van de reisplannen en hiermee akkoord gaat. “Het ouderlijk gezag speelt hierbij een cruciale rol,” benadrukt een woordvoerder van de marechaussee. “Toestemming van alle ouders met gezag is vereist.”

Voor veel ouders wordt pas bij de paspoortcontrole op Schiphol duidelijk dat de benodigde toestemming ontbreekt en het regelen van de toestemming op dat moment kost veel tijd. “Dan moeten we gaan uitzoeken of er alsnog toestemming is van de andere ouder en hen bijvoorbeeld opbellen.”

Dit leidt niet alleen tot langere wachtrijen op de luchthaven, maar veroorzaakt ook problemen voor het gezin zelf. “Het kan voorkomen dat het gezin daardoor een vlucht mist.”

In het gunstigste geval geeft de andere ouder alsnog toestemming. Maar soms weigert de andere ouder dit. “Dan houdt het op Schiphol op en gaat de hele vakantie niet door. We nemen dit zeer serieus vanwege het risico op internationale kinderontvoering,” aldus de marechaussee. Want in dat geval blijft er niets anders over dan dat de ouders dit via de rechter moeten uitvechten.

Regel het via mediation

Beter nog dan het via de rechter uitvechten is een mediator inschakelen. Die helpt jullie om er samen uit te komen. Hoewel het allerbeste natuurlijk is om de vakantieplannen tijdig met elkaar te bespreken! Op die manier kunnen veel problemen worden voorkomen.

Wil je meer weten over hoe het zit met de toestemming voor de vakantie en wat je precies moet regelen?  Lees mijn blog over dit onderwerp.


Aanvraag informatiegesprek

Na het lezen van de informatie op deze site, heb je misschien wel vragen of wil je precies weten hoe het er voor jou uit ziet. Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek via de kalender hieronder.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Wil je liever ergens anders of online afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Verzend