De hond en scheiding een omgangsregeling

Onze trouwe viervoeters verdienen aandacht en zorg

Onlangs las ik een artikel in het AD dat mij aan het hart ging: ‘naar wie gaat de hond’. Het artikel ging over huisdieren en scheiding. De reden dat dit onderwerp me zo raakt? Ik ben niet alleen scheidingsmediator, maar ook een trots hondenbaasje. Ik vind het belangrijk dat onze harige vriendjes niet over het hoofd worden gezien in deze emotioneel beladen tijd.

Het is hartverscheurend om te zien dat onze loyale viervoeters soms terechtkomen in de strijd tussen hun twee baasjes. Gelukkig zie je steeds vaker dat via mediation een omgangsregeling voor de hond (meestal, soms ook voor andere huisdieren en voor elk dier geldt natuurlijk hetzelfde) wordt geregeld.

Ik heb zelf inmiddels ook enkele keren een omgangsregeling voor de hond mogen vastleggen. Als ik dat vertel wordt er nog wel eens lacherig over gedaan. Maar waarom zou je het niet doen? Onze huisdieren maken net zo goed deel uit van ons leven. Waarom dan geen afspraken maken voor hun welzijn, terwijl we dat voor alles en iedereen wel doen?

Er komt dus steeds meer erkenning voor het welzijn van huisdieren tijdens scheidingen. Net zoals wij de stress en het verdriet voelen, pikken zij ook de spanningen en het gemis op. Dus waarom geen rekening houden met hun behoeften? Er zijn bijvoorbeeld honden die helemaal niet blij worden van het constant verhuizen tussen twee woningen. Dan is het toch fijn voor mens en dier als je daar samen afspraken over maakt die wel werken.

Een paar slimme tips die ik heb verzameld om de overgang voor huisdieren tijdens en na een scheiding wat soepeler te maken:

1. Geleidelijke introductie
Als het mogelijk is, laat huisdieren langzaam wennen aan hun nieuwe omgeving. Laat ze de nieuwe omgeving en geuren ontdekken voordat ze volledig verhuizen. Dit kan de overgang minder abrupt maken.

2. Vertrouwde geuren
Zorg er voor dat er bij jullie allebei vertrouwde dingen zijn waar ze aan gehecht zijn, zoals speeltjes of een deken. Deze bekende geuren kunnen hen helpen zich vertrouwd te voelen in de nieuwe omgeving.

3. Routine
Probeer – zeker in het begin – zoveel mogelijk de dagelijkse routine aan te houden. Dezelfde etenstijden, wandelingen en speelmomenten kunnen huisdieren stabiliteit bieden te midden van de verandering. Regelmatig met ze bewegen en te spelen is altijd goed, maar dit helpt ook zeker bij het verminderen van stress en angst.

4. Heb geduld
Gun huisdieren wat tijd om aan hun nieuwe situatie te wennen. Net als wij hebben zij tijd nodig om hun draai te vinden.

5. Communicatie
En vooral: communiceer met je ex over de huisdieren. Bespreek eventuele zorgen, veranderingen in gedrag en andere dingen die van invloed kunnen zijn. Samenwerking helpt om de overgang vlotter te laten verlopen.

Aan alle husidierenliefhebbers die met een scheiding te maken hebben of krijgen: vergeet de harige vriendjes niet. Tref ook voor hen met respect een regeling.

Onze huisdieren verdienen niets minder dan dat. 🐾💖

Kun je wat hulp gebruiken bij het regelen van alles? Neem gerust contact met mij op of maak een afspraak voor een vrijblijvend informatiegesprek.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Aanvraag informatiegesprek

Na het lezen van de informatie op deze site, heb je misschien wel vragen of wil je precies weten hoe het er voor jou uit ziet. Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek via de kalender hieronder.

Gesprekken vinden in principe plaats bij mij op kantoor in Bergschenhoek. Wil je liever ergens anders of online afspreken? Laat het vooral weten, in overleg is veel mogelijk.

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Verzend